- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση
Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στην κάρτα
samos

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Συνέντευξη με τον περιφερειακό προπονητή Αιγαίου και προπονητή της Ζώνης Νησιών Βαγγέλη Σπανό

(Του Γιώργου Τζουραμάνη)
Με τον Βαγγέλη Σπανό στο πάγκο η  Μικτή ομάδα νέων της Ζώνης Νησιών (περιφέρειες Αιγαίου και Κρήτης) κατέκτησε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα προεπιλογής που έγινε στα Γιάννενα. Οι νέοι νίκησαν 2-0 στον ημιτελικό την νότια ζώνη (Αθήνα-Πελοπόννησο) και στον τελικό 1-0 την βόρεια ζώνη και οι  Παίδες τερμάτισαν στην τέταρτη θέση.  Την απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων έκανε ο διευθυντής ποδοσφαίρου των Εθνικών Ομάδων και επί σειρά ετών αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος  Γιώργος Καραγκούνης.

Καλησπέρα Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά. Συγχαρητήρια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης από την ομάδα των νέων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα προεπιλογής
Εθνικών Ομάδων της ΕΠΟ.

 1) Όταν αναλάβατε περιφερειακός προπονητής των ομάδων του Αιγαίου (ΕΠΣ Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Χίου και Λέσβου)  πέρασε από το μυαλό σας ότι θα μπορούσατε να είχατε  κατακτήσει την πρώτη θέση ;
Κατ΄ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία και την προβολή του πρωταθλήματος προεπιλογής Εθνικών Ομάδων στις κατηγορίες Παίδων (γεν. 2001-2002) και Νέων (1999-2000), που διοργανώνει η Ε.Π.Ο.
Τα τελευταία χρόνια το Αιγαίο έχει αποδείξει ότι έχει καλούς ποδοσφαιριστές και εκπροσωπείται επάξια στην τελική φάση.
Φέτος όλοι θέλαμε το κάτι παραπάνω, την πρωτιά, χωρίς να ξεχνάμε ότι στόχος  του πρωταθλήματος είναι σε κάθε φάση του να επιλέγονται και να συνεχίζουν στην επόμενη οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, με στόχο τον εντοπισμό αυτών που μπορούν να γίνουν μέλη των Εθνικών Ομάδων της ηλικίας τους.
Προσωπικά είναι μία επιτυχία, αλλά ο ρόλος που μου έχει αναθέσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι να έχω πλήρη ενημέρωση για όλους τους ποδοσφαιριστές της περιφέρειας μου και να επιλέξω τους καλύτερους.
Αυτό έπραξα, επέλεξα τους κατά τη γνώμη μου καλύτερους και τα παιδιά με την παρουσία τους στο γήπεδο έδειξαν ότι δικαίως επιλέχθηκαν, κατέκτησαν την πρώτη θέση, διεκδικούν θέση στις Εθνικές Ομάδες και πιστεύω ότι βοήθησα τους ομοσπονδιακούς προπονητές στο δύσκολο έργο της αναζήτησης των πιο ταλαντούχων ποδοσφαιριστών της Ελλάδας.

 2) Πως έγινε η επιλογή των ποδοσφαιριστών;
Στην Α φάση αγωνίστηκαν οι μικτές ομάδες των ΕΠΣ του Αιγαίου, σε πρωτάθλημα δύο γύρων.
Σε κάθε αγώνα οι Ενωσιακοί Προπονητές και ο περιφερειακός που παρακολουθεί τα παιχνίδια, συμπληρώναμε το Ατομικό Φύλλο Αξιολόγησης του κάθε ποδοσφαιριστή, συγκεντρώνοντας περίπου εννιακόσιες αξιολογήσεις στο τέλος της Α φάσης.
Στη συνέχεια υπήρξε συνεργασία με τους Ενωσιακούς Προπονητές αλλά και με προπονητές των σωματείων των παιδιών, παρακολούθηση προπονήσεων σωματείων και μικτών ομάδων,  παρακολούθηση αγώνων είτε με μετάβαση στα νησιά είτε από βίντεο, ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο για το αγωνιστικό όσο και για το εξωαγωνιστικό κομμάτι (συμπεριφορά, σχολικές επιδόσεις, οικογενειακό περιβάλλον).
Μετά από όλα αυτά επέλεξα τους καλύτερους των μικτών και δημιουργήθηκε η περιφερειακή ομάδα. 
Στην Β φάση αγωνίστηκε η περιφέρεια μας (Αιγαίου) με την περιφέρεια Κρήτης σε μονό αγώνα.
Και στις δύο κατηγορίες νικήτρια αναδείχθηκε η περιφέρειά μας και μάλιστα για πρώτη φορά στους παίδες.
Στην Γ΄ φάση τελική αγωνίστηκαν οι Ζώνες Βόρεια, Κεντρική, Νότια και Νήσων ( Αιγαίου και Κρήτης). Ο ομοσπονδιακός Προπονητής Νεκτάριος Πανταζής, υπεύθυνος για τη Ζώνη Νήσων, κατόπιν συνεργασίας με τους περιφερειακούς, νέων αξιολογήσεων κλπ, επέλεξε τους καλύτερους των δύο περιφερειών, οι οποίοι αγωνίστηκαν υπό την καθοδήγηση μου, αφού προπονητής της Ζώνης είναι ο νικητής περιφερειακός προπονητής.  
Έτσι φτάσαμε από πέντε μικτές Αιγαίου και τέσσερις μικτές Κρήτης σε δύο περιφέρειες και μία Ζώνη, επιλέγοντας τους καλύτερους δεκαοκτώ των Νησιών όλου του Αιγαίου.

 3) Ποσό δύσκολο ήταν να ομογενοποιήσετε  τους ποδοσφαιριστές και να κάνετε το σύνολο της επιτυχίας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα ;
Αναμφίβολα υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες, διότι η περιφέρειά μας έχει πολλά νησιά, οι μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολες και ακόμα και οι ενωσιακοί προπονητές δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τους ποδοσφαιριστές τους για προπονήσεις.
Όμως τα τελευταία χρόνια στις Σχολές Προπονητών της ΕΠΟ γίνεται πολύ καλή και σοβαρή εργασία, με αποτέλεσμα οι προπονητές να είναι άρτια κατηρτισμένοι, ικανοί να προσαρμοστούν και να εργαστούν σε δύσκολες συνθήκες. Σε κάθε φάση επιλέγουμε τους πιο έτοιμους ποδοσφαιριστές, αυτούς που έχουν τα περισσότερα θετικά στοιχεία και προσπαθούμε να βελτιώσουμε στοιχεία που έχουν σχέση με την ατομική και ομαδική τακτική, την αγωνιστική πειθαρχία, την φιλοσοφία και το πνεύμα της Εθνικής Ομάδας, το σεβασμό προς τους θεσμούς και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται, την  δημιουργία κινήτρων και πολλά άλλα. Αν καταφέρεις να πείσεις τον αθλητή σου να σε εμπιστευτεί, να καταλάβει ότι είσαι δίπλα του για να τον βοηθήσεις, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, όταν υπάρχει καλή επικοινωνία και καλή ψυχολογία, σε συνδιασμό με τις γνώσεις από τους προπονητές και τη στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, τότε έχεις βάλει τις βάσεις και για τα θετικά αποτελέσματα.

 4) Η επιτυχία είναι τεράστια,  ποιό ήταν το μυστικό ;
Υπήρχε από τον Οκτώβριο που ξεκίνησαν οι αγώνες των Μικτών Ομάδων η θετική αύρα ότι οι αντιπροσωπευτικές ομάδες θα είχαν μία καλή πορεία.
Αφιερώσαμε πολλές ώρες σε δουλειά που δεν φαίνεται, αλλά νομίζω το μυστικό ήταν η άριστη συνεργασία που υπήρχε σε όλα τα επίπεδα.
Με τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τις Διοικήσεις των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, τους συναδέλφους περιφερειακούς, τους ομοσπονδιακούς, την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (το Διοικητικό Συμβούλιο, τον πρόεδρο της επιτροπής μικτών ομάδων, τον συντονιστή του προγράμματος, την γραμματεία), με αποτέλεσμα όλοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που δεν είναι άλλος από την επιλογή αθλητών στις Εθνικές Ομάδες.

5) Η ομάδα των παίδων πήρε την 4η θέση, είναι αυτοί οι αθλητές  που θα υπερασπιστούν τον τίτλο τα επόμενα χρόνια;
Στην κατηγορία των παίδων είναι πιο δύσκολη η διάκριση, αφού συμμετέχουν και παιδιά από τις ΠΑΕ, αλλά έγινε και εκεί πολύ καλή προσπάθεια.
Η περιφέρεια Αιγαίου νίκησε την Κρήτης για πρώτη φορά και στην τελική φάση παρουσίασε ένα αξιόμαχο σύνολο.
Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε παιδιά δύο χρόνια μικρότερα.
 Έχουν δείξει ότι είναι σε καλό δρόμο και εφόσον συνεχίσουν την προσπάθεια, έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον τίτλο σε δύο χρόνια.  

 6) Διακρίνατε κάποια ταλέντα από τους συγκεκριμένους αγώνες που θα τα δούμε σε λίγα χρόνια να αγωνίζονται σε μεγάλες κατηγορίες ;
Υπάρχουν πολλά ταλέντα που θα δούμε στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια, αρκετά από αυτά τράβηξαν ήδη τα βλέμματα μεγάλων ομάδων και το καλοκαίρι θα μεταπηδήσουν σε αυτές. Αλλά να θυμούνται ότι ακόμα δεν κατάφεραν τίποτα, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος, γι΄ αυτό χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και όχι εφησυχασμός.

 7) Ένα μήνυμα  για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό;
Τα νέα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό, οι ευεργετικές ιδιότητες του είναι γνωστές σε όλους.
Όμως επειδή κάθε παιδί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και επειδή δεν θα γίνουν όλοι πρωταθλητές, πρέπει το καθένα να βάζει τους δικούς του στόχους και βήμα βήμα, αργά και σταθερά να τους  πετυχαίνει και να βάζει νέους.

 Κλείνοντας θα θέλετε κάτι να προσθέσετε;
Περιμένω οι προπονητές και τα σωματεία να εμπιστευθούν περισσότερο αυτά τα παιδιά, γιατί αυτά είναι το μέλλον του Ελληνικού ποδοσφαίρου και θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που μου εμπιστεύθηκαν τη θέση του περιφερειακού προπονητή και μου έδωσαν την ευκαιρία μετά από μία κοπιαστική χρονιά, να ζήσω όμορφες στιγμές και να αισθανθώ ότι έκανα σωστά τη δουλειά που μου ανατέθηκε.
Στη διάθεση όλων, πάντα με γνώμονα το καλό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.
Το SamosSport  σας ευχαριστεί πολύ και σας εύχεται πάντα επιτυχίες στην καριέρα σας
και στην προσωπική σας ζωή.


Οι ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην τελική φάση ήταν :

ΝΕΟΙ

1 )ΛΙΒΙΣΙΑΝΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ              15. 06.1999          ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΡΟΔΟΥ  ΔΩΔ/ΣΟΥ

2) ΚΟΡΛΟΣ   ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ         19.01.1999          ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ  ΔΩΔ/ΣΟΥ

3)ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ        07.06.1999           ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

4) ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ              13.04.1999           ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΟΣΚΙΝΟΥ ΔΩΔΕΚ

5) ΞΕΝΟΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ 02.02.1999           ΔΟΞΑ ΜΑΣΤΑΜΠΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

6) ΙΜΕΡΙ ΑΝΔΡΙΑΝ                          21.05.1999           ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

7) ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΑΜ       24.08.1999          ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

8) ΚΑΝΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                  22.12.1999         ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ ΔΩΔ/ΣΟΥ

9) ΡΑΧΑΝΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ             21.01.1999           ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

10)ΤΡΙΜΜΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ         29.04.1999           ΑΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΩΣ  ΔΩΔ/ΣΟΥ

11) ΓΑΝΩΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦ             24.09.1999       ΑΣ ΡΟΔΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ

12) ΨΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ              23.01.1999         ΝΕΟΙ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

13) ΝΑΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                  08.05.1999            ΑΟ ΜΥΚΟΝΟΥ  ΚΥΚΛΑΔΩΝ

14)ΤΖΟΡΝΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝ                             06.04.1999            ΑΟ ΑΝΔΡΙΑΚΟΣΚΥΚΛΑΔΩΝ

15)ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ    22.07.1999           ΠΟΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

16)ΦΑΖΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ              10.05.1999           ΝΕΟΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ΗΡ

17)ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ         18.06.1999           ΑΟ Ν. ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

18) ΑΣΛΑΝΙ ΟΡΕΣΤΗΣ                    13.05.1999            ΑΟ ΜΥΚΟΝΟΥ   ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 
ΠΑΙΔΕΣ

 ΓΕΩΡΓΙΛΑΔΑΚΗΣ ΙΩΣ 1 19.03.2001 ΙΝΚΑ ΧΑΝΙΑ

 ΔΟΛΑΨΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   2 06.02.2001  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝ   4 26.06.2001 ΠΟΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΑΤΡΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ   4 29.05.2001 ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΕΣΒΟΥ

ΜΑΜΟΥΛΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4,5 03.10.2001 ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜ             8 06.03.2001 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ   09.01.2001 ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 6 03.02.2001 ΙΝΚΑ ΧΑΝΙΩΝ

 ΧΑΙΝΤΙΝΙ ΑΓΓΕΛΟΣ 7,9            02.02.2001 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛ 8,9,10 04.10.2001 ΟΦΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΙΦΙ ΑΓΓΕΛΟΣ 7,10 09.01.2001 ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΔ ΔΩΔΕΚ/ΣΑ

 ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΔΗΜΑΡΕΤΟΣ 4,5 28.09.2001 ΑΘΛΟΠΟΛΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2,3 26.09.2001 ΑΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΖΟΥΑΝΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ Τρ;;; 29.10.2001 ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΟΣΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1 25.01.2001 ΑΕ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΣΑΜΟΥ

ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ ΣΙΜΩΝΑΣ Τρ. 03.01.2001 ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΟΣΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΖΟΥΝΗΣ ΜΑΡΙΟΣ κοκκινη 20.02.2001 ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΡΟΔΟΥ ΔΩΔ

ΤΖΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τρ. 13.08.2001 ΚΑΝΑΡΗΣ ΝΕΝΗΤΩΝ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :